Blog, teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturdukları, günlüğe benzeyen web siteleridir.
İngilizcedeki "web" (Ağ) ve "log" (günlük) kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır.[1]
Bir diğer yaklaşımla da “Kısa ve düzenli aralıklarla güncellenen, kronolojik sıra ile yayımlanarak arşivlenebilen özelliğe sahip web log larıdır. Blog yayınları eş zamanlı olarak web üzerinde mesaj olarak yayınlanır‿ - Evan Williams, founder of Blog ger.[2]
Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, Blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.
İlk ağ günlükleri elle yazılıp güncellenirken, bugün bu iş için özel yazılmış yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlardan bazıları bir Blog servisi sağlayıcı sitenin alt alan adları olarak yaratılabilen, bazıları ise kullanıcının kendi sunucusuna kurup çalıştırması gereken yazılımlardır.
Blogların içeriği geleneksel internet içeriğinden farklılık gösterdiği için sadece bloglar için kurulmuş özel indeksleme mekanizmaları ve arama motorları bulunmaktadır. Technorati en başarılı blog teknolojilerinden biridir. Ayrıca Google Blog Search adında bir blog arama motoru işletmektedir. 2005 yılında Verisign tarafından satın alınan Weblogs.com, dünyanın en büyük blog ping servisi olarak tüm internet indeksleme mekanizmalarına veri sağlamaktadır.
Web 2.0 la gelen yeni bir özellik ise, bloglara etiketler vererek Etiket Bulutu oluşturmaktır. Etiket bulutu oluşturarak, okuyucuların ilgilerini çeken kelimelere göre blogları bulmalarını ve okumalarını sağlamak mümkün olmaktadır.
İnternet ile ilgili ciddi bir araştırma kurumu olan Jupiter Research'ün 2005 yılında yaptığı bir araştırmasına göre, blog sitesi sahiplerinin yarısının yılık geliri 60.000 doların üstünde; blog okuyanların %60'ı erkek ve blog okuma alışkanlığı olanların %73'ü 5 yıldan uzun süredir internet bağlantısına sahip. Blog okuyanların %28'i blog okumak için RSS kullanıyor. 2005 sonunda yapılan başka bir araştırmaya göre de internet kullanıcılarının %38'i blog kelimesinin anlamını bildiklerini, %27'si ise blog okuduklarını belirtmiştir. Blogosferin nabzını tutma misyonundaki Technorati'nin istatistiklerine göre, günde 50.000'den fazla yeni blog sitesi yaratılıyor.
Blog, Weblog yani Internet Günlüğü kelimesinin kısaltılmışıdır.
Fikirlerinizi, düşüncelerinizi kolayca herkese ulaştırabilirsiniz.
Seyahat Blog'u yaratıp, seyahatte çektiğiniz resimlere yorum yazabilirsiniz.
Fikir Blog'u yaratıp, politika, sanat, tarih, teknoloji'den veya ne isterseniz ondan bahsedebilirsiniz.
Iş Blog'u veya Ürün Blog'u yaratıp, işiniz veya ürünleriniz hakkında bilgi verebilirsiniz.
Yaşam Blog'u yaratıp, hayatınızdan kesitlerden bahsedebilirsiniz.[3]
Tarihçesi
Blogların kullanımı 1999 yılında Blogger'ın bu hizmeti vermeye başlaması ve kısa süre sonra bunu ücretsiz hale getirmesi ile yaygınlaşmıştır. 2003 yılı Şubat ayında Google, Blogger'ı satın aldı ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloga girmeyi sağlayan 'Blog This!' tuşu yerleştirdi. İngilizce bilen çoğu kişi ilk defa bu buton sayesinde bloglar ile tanışmıştır.
Blog ger ile aynı zamanlarda kurulan LiveJournal, sadece belirli kişilerin okumasına izin verilebilen blog sayfaları sağlayarak popüler olmuş bir blog sitesidir. Halen en çok blog yaratılan sistemlerden biri olan LiveJournal, yazdıklarını herkesle paylaşmak istemeyen ve grup bağlarına önem veren kişiler tarafından tercih ediliyor.
MSN blog sistemi de, MSN üyelerine sunulan MSN Messenger hizmetine ilişkilendirilince ciddi bir yayılma göstermiştir. Üyelerin foto albümü oluşturmasına izin veren sistem, blogların güncellendiği anda paylaşılmasını sağlayan dâhili bir yapıya da sahiptir. Daha çok amatör kullanıcılar yönelik bir hizmet olan MSN blog servisi, görünüş ve yapı olarak değişikliğe pek açık değildir. Ayrıca, daha çok sohbet amacıyla kullanılan bir servis olduğundan, msn alanlarında yer alan bloglar daha çok resim yükleme alanı olarak kullanılmaktadır.
Hızla büyüyen ve ciddi bir akım haline gelen blog dünyasında, İnternetin devlerinden Yahoo! Da 2005 yılının Mart ayında kendi blog sistemi Yahoo! 360'ı açtığını ilan etti.
Blog sadece bazı siteler tarafından verilen bir hizmet değildir. Kullanıcının kendi sunucusuna kurarak çalıştırabildiği blog yazımları da mevcuttur. Bunlardan en popüleri WordPress'tir.[4]
Blogların içeriği geleneksel internet içeriğinden farklılık gösterdiği için sadece bloglar için kurulmuş özel indeksleme mekanizmaları ve arama motorları bulunmaktadır. Technorati en başarılı blog teknolojilerinden biridir. Ayrıca Google Blog Search adında bir blog arama motoru işletmektedir. 2005 yılında Verisign tarafından satın alınan Weblogs.com, dünyanın en büyük blog ping servisi olarak tüm internet indeksleme mekanizmalarına veri sağlamaktadır
Türkiye'de Blog.Blog dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen, Türkiye internetinde ağ günlükleri 2005 yılına kadar çok fazla fark edilmiş değildi. 17 Mayıs 2005 tarihinde Google'da Türkçe sayfalarda "blog" kelimesi 65.400 kez yer alırken, 23 Mart 2006'da bu sayı "3.050.000"e ulaşmıştır.Türkçe blogların sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Örneğin Blogcu.com adlı Türkçe blog sisteminde yaklaşık 70.000 Türkçe blog yer almaktadır.[5]
Türkiye’de bloglama genellikle online günlük tutma olarak görülse de, blog özünde kendiniz için tuttuğunuz notlar ve diğer insanların okumasını istediğiniz yazılardır. Bunlar insandan insana değişebilir; hayat, spor, çiçekçilik, biyoloji veya nanoteknoloji, seçim size kalmış.[6]Günümüzde internete yön veren tüm şirketlerin hemen hepsinin (Google, Yahoo!, MSN vs.) bir blog servisi var ve blog’lar internetin geleceğini ciddi biçimde etkileyeceğe benziyorlar. Eğer blog yazmaya başlamak istiyorsanız, kendi kültürüne sahip olan bu olguyu anlamak için, önce okuyarak başlamanızda fayda var.[7]
Bilişim üzerine yazan ünlü köşe yazarları bile bir süre burun kıvırdılar blog fikrine. Birden bire 2006 yılında ilginç gelişmeler oldu ve Türkçe blog siteleri kendilerini göstermeye başladılar. Gerek onpunto.com gerek blogcu.com muhteşem denebilecek bir ilgi gördüler. Neredeyse bir anda Türkçe erişimleriyle artık sıkmaya başlayan kişisel web sitesi oluşturma fikri yerine, kendi küllerinden yeniden doğan web 2.0 ile blog sitelerimiz sanal dünyada yerlerini aldılar.
Bence bunun en önemli nedeni kullanıcıların ana dillerinde yönetip, içerik oluşturabilmeleri. O halde yukarıda geçen gibi bir “üşenme” durumu söz konusu olsa bile, Türkçe blog siteleri kullanım kolaylığıyla insanımızın ilgisini çekmeyi başardı. Giderek artan ilginin devamlı olacağını beklemek yanlış olmaz.
Peki, insan neden yazıp bir yerlere bırakır? İnsanlık tarihinin başlarından beri bu durum sürüyor aslında. Mağara duvarlarında bulunan resimler bal gibi de ilk bloglardır. Hala bizlere kendilerini anlatmak isteyen insanların on binlerce yıl öncesinden kalan hoş sedaları değil mi bu ilkel sanat eserleri?
Günlük tutmak, göreli olarak suya yazı yazmak gibidir. Zaman içinde çok daha yavaş hareket eden dalgalar bir şekilde bunları yok edecektir. Ancak ürününüzün binlerce hatta on binlerce yıl öteye ulaşması, mağara resimleri örneğinde olduğu gibi mümkündür. Şu anda bir bilgisayarın sabit diskinde, manyetik ortamda saklanan bu günlüklerin ömrünün ne kadar olabileceği aklımızda büyükçe bir soru işareti sadece.
Gerçekten belki de blog “suya yazı yazmaktır. Ancak, bir sonraki dalga gelip onu silene kadar sizden kalan “hoş seda”dır aynı zamanda. [8]
Eğitimde Blog:
Öğrenme ve öğretme sürecinde sosyal etkileşimin önemli olduğu araştırmalarda özellikle vurgulanmaktadır.
Öğrencinin “bilgi oluşturma” süreçlerine yöneliktir
“Anlamlaştırma” zaman içerisinde dil kullanımıyla sosyal bir süreç olarak gelişir.
Bilgi oluşturma yapısı gereği, ilişkilendirici, iletişimsel ve etkileşimsel yapıdadır.
Öğrenciler bilgiye ulaştıkça, bu bilgileri yayımlayacakları /paylaşacakları otantik fırsatlar arayacaklardır”.
Web Sitesi mi? Blog mu? Neden Blog:
Kullanımı daha kolay – kod yazmanıza gerek yoktur, dosyalarınızı doğrudan sunucuya aktarırsınız
Düşük maliyet – birçok ücretsiz servis bulunmakta
Anında Yayım – güncelleme her an yapılabilir
Kitle grubu milyonlar – örn. technorati.com slahdot.org
Herhangi bir internet bağlantısı ile erişilebilir ve güncellenebilir
Oldukça geniş işbirliğine olanak sağlayacak özelliktedir.
Kullanımı oldukça kolaydır.
Eğitimde Potansiyel Kullanım Alanları
Öğrenci çalışma dosyaları – öğrenme logları
Yorum yapma, geribildirimde bulunma, işbirlikli çalışmalar yapma ve bunlar kolaylıkla saklayabilme
Mesleki gelişim
Danışmanlık ve rehberlik hizmetleri
Sınıf Yönetimi
Ders içi ders notları, ödevler ve her türlü sınıf içi ve okul ile ilgili etkinlik ve duyuruların yayımlanabileceği bir ortam
Topluluk ilişkileri
Ailelerinde bu ortama çekilmesi
Sınıf içi veya arası işbirlikleri
Diğer seslere de kulak verme
Bilgi paylaşımında sınırları dağıtma
Bilgi Yönetimi
Online kaynakların sunumu
Araştırma Logları
Diğer kaynaklara linkler
En iyi uygulamalar
Güzel ve başarılı uygulamaların paylaşımı
Okullarda Blog
Öğrencilerin düşünce ve başarılarını paylaşacakları bir okur gurubu oluştururlar
Öğrencilere kendi kendilerini kendi cümleleriyle ifade etmelerine olanak sağlar
Öğrencilere kendi seslerini duyuracakları bir ortam sunarlar
İşbirliğine dayalı öğrenme ortamlarını destekler
Geleneksel ağ içi uygulamaların ötesinde, kendilerini yansıtan uygulama ortamı sunarlar.
Öğretme ve öğrenme süreçlerini destekler.(kaynak:Schoolblogs.com) [9]
BLOG TÜRLERİ
Kişisel
Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür. Özellikle MSN bloglarının tamamına yakını bu türdendir.
Temasal
Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır. Türkçe olarak yayınlanan bloglarda en fazla ilgiyi yemek konulu bloglar çekmekte, sayı olarak ise bilgisayar blogları göze çarpmaktadır.
Topluluk
Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır. Tarihsel olarak ise, LiveJournal'da oluşan bir kültür mirasını devam ettirmektedirler.
Şirket
Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglar dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır. Türkiye'de az sayıda olsa da bazı şirketler şirket bloglarını hizmete sunmaya başlamıştır. Aslında dünyadaki akım, şirketin doğrudan değil, samimi karakterdeki bazı çalışanların desteklenmesi yoluyla bloglamaktır. Hatta en ünlü şirket bloglarını tutan Microsoft çalışanları, samimiyetlerine inandırmak için ara sıra rakip firmaların ürünlerini de övmekte, reklâmını yapmaktadır.[10]
BLOGGER NE PEKİ?
Blogger, Türk insanının yabancı olduğu bu kelime aslında, tüm dünyada hızla yayılan bir trend. Türkçeleştirecek olursak Blogger eşittir web anı defteri. Eğer yakından incelemek isteyenleriniz varsa Google'da "blogger" olarak arayabilir. Peki, ne yapılıyor bu Blogger ile? İşlem oldukça basittir. Bir dönemin popüler ücretsiz web sitesi alanı uygulamasının belirli şablonlar içerisinde günlük tarzında tüm kullanıcılara ücretsiz açılmış halidir.
Blogger'lar online sayfalardan oluşur. Ve güncellemeleri çok küçük teknik bilgilerle yapılabilir. Ve güncellemelerden sonra internet adresinde normal bir sitesi gibi gözüküyor. Bu sayede her birey kendi sitesini bir iki adımda çok kısa zamanda yapabilir. Bu sayede gerçek kişilerin yaşamlarından kesitler ağı oluşmuş oluyor ve inanılmaz derecelerde dünyada ilgi görüyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar, web programcılarının alt düzey firmalara hizmet olarak sundukları hızlı güncelleme ekranlarını kullanması Google'ın Blogger firmasını 2003 yılının Şubat ayında alması ile birlikte yüzünü son kullanıcılara çevirmiş durumda. İnternet'in doğal birey dostlukları artık anılar ilada birleşerek ölümsüzleşiyor. Google'ın desteği ile birlikte, Blogger'ları web site olarak tanınması, birçok market sağlayıcı kuruluşu harekete geçirdi bile. Düşününki bir web ütopyası, insanlar anılarını yazıyorlar ve hemen hemen her gün bu siteleri ziyaret eden diğer insanlar ile birlikte iletişim halindeler. Reklâmcıların, satış yapmak isteyenlerin aslında arayıp ta bulamadığı eşsiz bir fırsat. Şimdilerde bu yeni trend büyük çarklarını döndürmeye başladı. Küçük çarkların çalıştırdığı bu büyük mekanizmada herkes kendine bir yer seçiyor. Arka plandaki zekâ ve iletişimin değeri, yeni fırsatları da beraberinde getiriyor. [11]
Blogger Kurulum Ve Kullanım (User Manual)
Blog birden fazla kişinin berberce yayınlayabileceği, temel bilgisayar ve web bilgisinin yayınlamak için yettiği Web-log kelimesinin kısaltılmış biçimidir. “Weblog”un “we”si düşerek “blog” adını almıştır. Blog’lar genellikle insanların genel olaylara karşı bakış açıları, yaşadıkları olayları yazdıkları bir çeşit günlüktür. Fakat sadece düşünceler veya günlük hayatınız olmak zorunda değildir ya da illa günlük olmak zorunda değildir. Kullanım alanları tamamen hayal gücünüze kalmıştır. En çok tercih edilme sebeplerinden biri bir kronolojik sıralama oluşturmasıdır. İsterseniz ferruh.mavituna.com gibi kendi kişisel yaptıklarınız aktarabilirsiniz, ister technotrend.blogspot.com gibi teknoloji blog’u tutabilirsiniz veya elizabethfullerton.com (İngilizce öğretmeni) ve weblogg-ed.com gibi eğitim blogları kurarak bilgiler aktarabilirsiniz. Ayrıca tüm dünyanın en çok ziyaret edilen ve teknoloji rehberi slashdot.org bir blogdur.
Blogger (bir Google hizmeti) kullanarak nasıl basit bir blog açacağınızı adım adım anlatacağız. Bu Weblog u açmak için orta seviyede bir bilgisayar bilgisi yeterli olacak. Ne bir host nede bir alan adına ihtiyacınız yok. Ama eğer ileri düzey planlarınız varsa platformu değiştirmenizi tavsiye ederiz. Ama blogger in özellikleri azımsanacak gibi değil
1.Bölüm
Bazı gerekli bilgileri giriyoruz.
2. Bölüm:
Burada blog başlığını ve adresini yazıyoruz. Eğer kendi hostunuz varsa FTP seçeneğini kullanarak kendi alanınızdan yayınlayabilirsiniz. Bunun için “Advanced Setup”ı seçmeniz gerekiyor. Eğer yoksa blogspot’tan bir isim alarak devam edeceğiz.
3. Bölüm:
Bu aşamada sayfanın temasını seçeceksiniz. Burada tüm stiller gösterilmiyor, herhangi birini seçip devam edin. Daha sonra ayarlarınızdan değiştirebilir veya başka kaynaklardan bulduğunuz stilleri uygulayabilir, hatta CSS bilginiz varsa kendi stillerinizi bile yazabilirsiniz.
4. Bölüm:
Ve blogumuz oluşturuldu artık mesaj yazmaya başlayabilirsiniz!
Mesaj Yazma
Aslında mesaj yazmak çok kolaydır. Mesaj yazma bölümünde WYSIWYG (yani ön izlemeli) bir editör var ve kullanmak için hiçbir bilgiye ihtiyaç duymuyor.
Ayrıca HTML düzenleyicisi de var. Biraz HTML bilginiz varsa daha güzel mesajlar hazırlayabiliyorsunuz. (Örneğin, link verdiğinizde yeni bir sayfada açılması için link taglerinin arasına target=”_blank” ekleyebilirsiniz.)
Yazdığınız mesajın nasıl görüneceğine bakmak isterseniz “Preview” linkine basmanız yeterli.
Daha sonra yapmamız gereken tek şey “Publish Post” düğmesine basmak. Blogumuz hazır!
5. Bölüm:
Daha ileri düzey ayarlardan bahsedecek olursak
Setting(Ayarlar):
Basic: Temel Ayarları içerir. Başlığı “Title”, Tanımı “Description” kısmından değiştirebilirsiniz.
Publishing: Yayınlama ayarlarıdır. Blog adresini buradan değiştirebilirsiniz.
Formatting: Weblog uzun biçim ayarlarıdır ve tarih gösterimi link gösterimi ayarlarını buradan yapabilirsiniz.
Comments: Blogunuzdaki yorumların görünümlerini link tarzlarını ve saat gösterimlerini değiştirebilirsiniz.
Archiving: Kısmında ise arşivleme sıklığını belirleyebilirsiniz. Haftalık aylık gibi.
Sitefeed: Sitenizin. xml uzantılı adresini alabilirsiniz.
Email: Siteye yeni mesaj eklendiğinde bildirilecek mail ve sitenin mail ile mesaj yollamak için gereken maili.
Members: Üyeler kısmından üye ekleyebilir silebilir ve yeni haklar tanıyabilirsiniz.
Template(Tema-Stil):
Edit Current: O anki seçili olan tema üzerinde kod bilginizin var olduğu varsayılarak yapabileceğiniz değişikliklerdir. Yaptığını kod değişiklikleri SAVE Changes ı tıklamanız ile kaydedilecektir.
Adsense: Bir Google hizmeti olan Adsense blogunuzdan para kazanmanızı sağlayabilir.
Pick New: Buradan yeni bir tema seçebilirsiniz. Seçtiğiniz yeni temanın üzerine gelerek Preview derseniz ön izleme yapabilirsiniz. Dikkatli olmanız gereken nokta önceki temada yaptığınız değişiklikler bu temaya aktarılmayacaktır. Tamamen sıfırdan kurulacaktır.
Tüm kurulumla ilgili geniş bilgiye metuceit.blogspot.com adresinden ulaşabilirsiniz.[12]
[1] http://tr.wikipedia.org/wiki/Blog
[2] http://www.metu.edu.tr/~e138239/219/blogword.htm
[3] http://www.zurna.com/blogs/blog_nedir/
[4] http://tr.wikipedia.org/wiki/Blog
[5] http://www.blogcu.com/forum/viewtopic.php?p=250760&sid=992433e31efabbc97e9c3d21d826026c
[6] http://jefe.hayatkisa.com/2005/10/11/blog-nedir/
[7] http://www.acemiblogcu.com/blog-nedir/#kaynaklar#kaynaklar
[8] http://antrak.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=195&Itemid=27
[9] http://www.metu.edu.tr/~e138239/219/blogword.htm
[10] http://tr.wikipedia.org/wiki/Blog")
[11] http://antrak.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=195&Itemid=27
[12] http://www.metu.edu.tr/~e138239/219/blogword.htm
12.31.2007
BLOG NEDİR?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder